Trojfarebný koláč s chia semiačkami

May 23, 2016

Asi poznáš trojfarebný koláč, ktorý sa bežne robí z múky, tvarohu a pomarančovej želatíny. Chutí výborne, ale má jedno veľké mínus - zloženie. Do pôvodného receptu musíš dať až 2 dl oleja, 2dl múky, 250g masla a desiatky gramov cukru. Len tieto 4 ingrediencie pridajú koláču neskutočných 4900 kalórií spolu s viac ako 400 gramami tuku! Toto všetko sa dá obmedziť. Koláč nebude chutiť tak dobre, ako ten pôvodný, ale bude oveľa zdravší. Okrem toho obsahuje tzv. "superfood" chia semiačka a v celej torte je až 40g vlákniny :)

Ingrediencie na jednu tortu (10 porcií):

cesto:

plnka:

želé:

 

Postup:

Najprv si upeč cesto. Pomixuj si vločky na prach. Pridaj vajcia, sladidlo, chia semiačka a kakao. Miešaj a podľa potreby pridaj mlieko, aby vznikla hustá pevná masa. Ochutnaj ju a podľa potreby pridaj ďalšie sladidlo. Masu rozotri do tortovej formy a peč 10-12 minút na 180 stupňoch. Ak chceš, môžeš si pridať pomixované orechy (tým pádom nebudeš potrebovať toľko kokosového tuku).

Plnku vytvor zmixovaním tvarohu, vanilkového extraktu a sladidla. Tiež ju ochutnaj a ak treba, pridaj ďalšie sladidlo. Plnku natri na cesto až keď vychladne.

Na záver si do 0,5l pohára nalej odšťavené pomaranče a dolej vodu, aby si mal presne 0,5 litra riedenej šťavy. Nalej ju do hrnca, pridaj zlatý klas a pomaly var za stáleho miešania. Asi za 5 minút sa začnú tvoriť hrudky a želé začne hustnúť. Miešaj ďalej a po chvíli sa želé zmení a bude skoro priesvitné. Odstav hrniec a za stáleho miešania ho vychlaď v dreze so studenou vodou. Keď bude mať izbovú teplotu, pridaj 3 polievkové lyžice chia semiačok. Nezabudni stále miešať a čo najskôr nalej želé na zvyšok koláča. Uhlaď vrch a koláč odlož aspoň na 4 hodiny do chladničky. Odporúčam servírovať čerstvo po vytiahnutí z chladničky.

 

Nutričné hodnoty na 1 porciu:

 
Energia: 467kJ, 179kcal
 
Bielkoviny: 8g 
 
Sacharidy: 18,5g (z toho až 4g je vláknina)
 
Tuky: 6,4g
 
Bielkoviny sú započítané len z plnohodnotných živočíšnych zdrojov.