Tvaroh

May 12, 2014

Určite všetci poznáte tvaroh a nemá zmysel vám ho bližšie predstavovať. Tvaroh sa vyrába z kravského mlieka a je vhodným zdrojom bielkovín. Obsahuje veľa bielkovín a kalcia a málo sacharidov. Tukov môže mať aj veľa aj málo, na trhu je veľa druhov, ale nás budú zaujímať len tie nízkotučné. Tvaroh obsahuje najmä pomaly sa vstrebávajúce, tzv. kazeínové bielkoviny, ktoré sa vstrebávajú aj viac ako 6 hodín.

Veľkou výhodou tvarohu je, že je lacný, zasýti vás na dlhší čas a netreba ho nijako pripravovať - ak ste zvyknutí, tak ho zjete čistý ako jogurt. Kto nemá rád čistý tvaroh má veľa možností, ako si ho ochutiť. Môžete pridať ovocie, sladidlá, kakao, zmiešať ho s proteínom, robiť si šejky s tvarohom atď. Taktiež odporúčam recepty s tvarohom, ako napr. proteínový koláč. Okrem toho už dlhšiu dobu sa dajú kúpiť aj ochutené tvarohy s príchuťou škorice, citrónu, orechov a pod. Tie majú ale viac sacharidov (cukrov) a tukov.

Pri výbere tvarohu sú najdôležitejšie tieto hodnoty - obsah sušiny, bielkovín, sacharidov, tuku a energia (kalórie). Nižšie nájdete porovnanie všetkých nízkotučných tvarohov, ktoré sú na našom trhu. Porovnával som ich z hľadiska množstva sušiny, energie, bielkovín, sacharidov, tuku a pripojil som aj môj subjektívny pohľad na chuť. Zámerom bolo porovnať len nízkotučné tvarohy, ale aby ste si vedeli porovnať aj nízkotučný vs. tučný tvaroh, nájdete tu aj tvaroh s vyšším percentom tuku. Pri každom tvarohu nájdete nutričné hodnoty na 100g.

Najlacnejší tvaroh v pomere k množstvu bielkovín je MILBLU tvaroh z Kauflandu. Veľmi tesne sa cenou drží Pilos odtučnený tvaroh so zeleným viečkom z Lidlu (posledný) a Pilos tvaroh jemní tradiční, rovnako z LIDLU. Najdrahšie sú dva tvarohy, ktoré sú úplne vyrovnané - Milko tvaroh (Carrefour) a Milko BIO tvaroh (Kaufland), pri ktorých 100g bielkoviny vychádza na 3,30EUR. Ceny sú samozrejme platné k dátumu vydania článku a určite sa v priebehu času budú meniť. 

V prílohe nájdete podrobný rozpis nutričných hodnôt.

 

Chuť a konzistencia: Super chuť, nie je kyslý. Je veľmi jemný a nepláva vo vode.

 

Chuť a konzistencia: Jemne kyslý, veľké hrudky. Vhodný hlavne na koláče.

 

Chuť a konzistencia: Jemne kyslý, trocha suchý a tvrdý. 

 

Nutričné hodnoty tohoto tvarohu nie sú uvedené na obale. 

Chuť a konzistencia: Priemerná kyslosť. Jemný, na vrchu bolo málo vody.

 

Chuť a konzistencia: Veľmi kyslý, suchý a hrudkovitý. Odporúčam iba do koláčov, na bežné jedenie nie je chutný.

 

Chuť a konzistencia: Rovnako ako predošlý tvaroh - Veľmi kyslý, suchý a hrudkovitý. Odporúčam iba do koláčov, na bežné jedenie nie je chutný.

 

Chuť a konzistencia: Dosť kyslý. Nepláva vo vode ale ani nie je ani suchý. Jemná konzistencia.

 

Chuť a konzistencia: Trocha kyslý. Suchý, tvrdý, vhodný hlavne na koláče.

 

Chuť a konzistencia: Jemne kyslý. RIedky, dosť vody na vrchu.

 

Chuť a konzistencia: Sladká chuť, nie je kyslý a nemá na vrchu vodu. Veľmi chutný.

 

Chuť a konzistencia: Nemá hrudky ani zbytočnú vodu. Nie je kyslý, vhodný hlavne na sladké jedlá.

 

Chuť a konzistencia: Trocha kyslý, trocha vody na krajoch. AK vám nevadí trocha kyslosť, tak je vhodný aj na každodenné jedenie bez dochutenia.

 

Chuť a konzistencia: Stredne kyslý, málo vody. Nie je úplne hrudkovitý, konzistencia je niečo medzi roztierateľným a hrudkovitým.

 

Chuť a konzistencia: Nie je veľmi kyslý, neutrálna chuť. Vhodný na sladké aj slané jedlá. Jemná konzistencia.

 

Chuť a konzistencia: Chuťovo veľmi dobrý, balený ako hrudka v náleve.

 

Chuť a konzistencia: Sladká chuť, stredne kyslý a nemá na vrchu vodu. Veľmi chutný.

 

Chuť a konzistencia: Trocha kyslý. Hustý, ale na kraji je dosť vody.

 

Chuť a konzistencia: Ani kyslý ani sladký. Veľké hrudky, dosť suchý. Vhodný hlavne na koláče.

 

Chuť a konzistencia: Úplne priemerný tvaroh, chuťovo dobrý, konzistencia jemná.

 

Chuť a konzistencia: Veľmi kyslý. Na vrchu je voda, ale je jemný a nemá hrudky. Vhodný na prípravu slaných jedál, ale nie na sladké jedlá ako koláče a pod.

 

Chuť a konzistencia: Nie je kyslý. Príjemná, nevýrazná chuť. Nemal na vrchu vodu, jemný, bez hrudiek. Odporúčam na každodenné jedenie, dá sa zjesť bez problémov aj bez dochutenia.