Aké výhody má pitie surových vajec?

Mar 8, 2016

Na začiatok treba povedať, že názov článku je mierne zavádzajúci. Treba si vryť do pamäte, že pitie surových vajec nemá žiadne výhody! V hlavách väčšiny ľudí je pitie surových vajec spojené s kulturistikou a filmom Rocky. 

"Robil to Rocky, robia to kulturisti, tak to asi bude dobré." Pravda je taká, že vždy spravíš lepšie, ak si vajcia uvaríš, ako keby si ich jedol surové. Pitie surových vajec je hlúposť. Prečo?

Dôvody sú minimálne dva. Prvým dôvodom je, že naše telo nevie absorbovať bielkoviny zo surových vajec v takej miere ako z uvarených vajec. Z uvarených vajec telo prijme až 91% bielkovín. Zo surových len 50%. V podstate sa dá povedať, že pri pití surových vajec "vyhadzuješ" polovicu do koša. Okrem toho sa vystavuješ riziku salmonelózy. Chvalabohu, toto riziko nie je až také vysoké ako si mnohí myslia.

Vieš aká je šanca, že práve tie vajcia, ktoré máš v chladničke obsahujú salmonelózu? Podľa výskumov má len jedno vajce z 30.000 vajec túto baktériu. Spočítaj si, za aký čas zješ 30.000 vajec a zistíš, že ti to potrvá viac ako 15 rokov. V podstate sa dá povedať, že sa netreba báť. Ale aj tak - načo ich jesť surové, keď polovicu bielkovín telo neprijme?

Záver

Čo by si si mal z tohto článku odniesť? Treba povedať, že vajcia patria medzi najkvalitnejšie zdroje bielkovín. Preto by si sa im nemal vyhýbať. A dokonca ani žĺtkam. Vždy ich tepelne uprav, aby si si bol istý, že nedostaneš salmonelózu. Jedným vajíčkom dodáš telu až 6 gramov kvalitných bielkovín. Pitie surových žĺtok vyzerá síce viac badass ako "praženica", ale svaly sa viac potešia bielkovinám z "praženice" ako zo surového šejku.